Fairbanks Nijhuis

Nieuws

PENTAIR’S FAIRBANKS NIJHUIS BOUWT GROOTSTE POMPKAMER OOIT

Winterswijk – 11 december 2015 – Vandaag was de oplevering van de grootste pompkamer die Pentair’s Fairbanks Njihuis ooit heeft gebouwd. De pompkamer is 6 meter breed en 20 meter lang en uitgerust met vier bluswaterpompen en 2 jockeypompen. De pompen hebben een capaciteit van 4500 USGPM bij 9 BAR. De pompkamer is gebouwd bij Eeftink Rensing in Lichtenvoorde, aangezien er bij Fairbanks Nijhuis in Winterswijk onvoldoende ruimte was om de pompkamer samen te stellen.

De pompkamer wordt gebouwd in opdracht van Jacobs Engineering uit Leiden en wordt geplaatst bij de Ma’aden Wa’aL Al Shamal Phosphate Company in Saoedi Arabië. Fairbanks Nijhuis is verantwoordelijk voor: ontwerp, fabricage (van pompen), assemblage (van pompsets en pompkamer), inspectie, testen (van pompsets en installatie) en waarschijnlijk ook supervisie gedurende de installatie van de pompkamers op site. Projectmanager Rob Reiling: “Dit is de grootste pompkamer die wij bij Fairbanks Nijhuis ooit hebben gebouwd. De pompkamer bestaat uit vier prefab segmenten, die afzonderlijk richting klantlocatie verstuurd worden. Op de site worden de segmenten bij elkaar gevoegd en alle onderdelen weer aangesloten. De klant hoeft op deze manier alleen de leidingen vanaf de watertank en de systeemkant aan te sluiten en de overige utiliteiten zoals elektriciteit.”

De pompkamer is ontworpen volgens klant specificatie in samenhang met de geldende internationale regelgevingen NFPA20 en FM. Rob vervolgt: “Het uitwerken van het ontwerp is gedaan in samenwerking met engineeringbureau VIRO uit Arnhem. De samenbouw van de pompkamer is gedaan bij Eeftink-Rensing in Lichtenvoorde, aangezien wij niet de ruimte hebben om een pompkamer van dergelijke afmetingen in Winterswijk te assembleren. In de pompkamer staan 4 bluswaterpompen, waarvan 3 diesel gedreven en 1 elektrisch gedreven en 2 jockey pompen, die laatste zijn drukverhogingspompen die het bluswater systeem op druk houden.”

De pompkamer wordt de komende week gedemonteerd en klaar gemaakt voor transport naar Saoedi Arabië. De pompkamer voorziet in de bluswatervoorziening voor een fosfaatmijn in Al Khabra, ongeveer 50 kilometer ten noord oosten van Turaif en 13 kilometer ten noorden van de verwerkingsfaciliteiten van Umm Wu'al. De site heeft een oppervlakte van 38 km² langs de Saoedi-Arabische-Jordaanse grens en is gelegen binnen de grensbeveiliging zone.